Каталог товарів

Що потрібно знати перед покупкою першої цифрової камери зі змінним об'єктивом

Категорії

Тепер, коли камери в смартфонах стали настільки «розвиненими», що питання «навіщо мені купувати камеру зі змінним об'єктивом?» в кінцевому підсумку зводиться до питання «навіщо мені взагалі купувати фотоапарат?». Ми вважаємо, що є безліч вагомих причин для покупки фотокамери, будь то зеркальна чи беззеркальна камера.

Найважливіша з цих причин - якість зображення (як би не намагалися стверджувати зворотне маркетологи і адепти релігії смартфонів). Камери зі змінними об'єктивами часто здатні забезпечити кращу якість зображення в більш широкому діапазоні ситуацій, ніж смартфони, тому, якщо ви хочете, щоб ваші фотографії виглядали якнайкраще, спеціальна камера вам дуже необхідна.

Спочатку спробуємо розібратися з тим, що саме: беззеркалка або зеркалка вам підходить. Дивимося в порівняльну таблицю:

Беззеркальний фотоапарат Зеркальний фотоапарат
Електронний видошукач дозволяє краще переглядати отримане фото Оптичний видошукач дає реалістичний вигляд на сцену
Автофокус працює по всьому кадру. Новітні системи прості і потужні, в них використовується складне розпізнавання об'єктів Системи автофокусування, розроблені десятиліттями, як правило, добре працюють навіть в більшості базових моделей, але всі крапки фокусування знаходяться недалеко від центру зображення
Використовує новітні кріплення для об'єктивів Термін служби батареї набагато довше при зйомці через видошукач, ніж у беззеркалок
Може працювати дуже стабільно для фото і відео. Об'єктиви створені з урахуванням відео Великий асортимент лінз, включаючи величезну кількість старих опцій
Зазвичай менші габарити і вага, ніж еквівалентні моделі DSLR (дзеркалки) Дзеркало необхідно підняти під час відеозйомки, тому ви не можете використовувати видошукач для відео

Відзначимо, що ще однією перевагою камер зі змінними об'єктивами, як правило, є можливість значно більшого контролю над своїми фотографіями. Смартфони відмінно справляються з прийняттям складних рішень за вас, але спеціальна камера дозволяє вам творчо брати участь у процесі. Спеціальні елементи управління допоможуть вам отримати задоволення від фотозйомки і добитися відмінних кінцевих результатів.

Нарешті, можливість міняти об'єктиви дозволяє створювати комбінацію «камера + об'єктив», яка ідеально підходить для зйомки тих типів фотографій, які ви хочете зробити. У той час як смартфон, навіть з кількома камерами, намагається робити все потрохи, фотоапарат з правильним об'єктивом може дозволити вам досліджувати світ великим планом, створювати ширококутні пейзажі або робити спортивні фотографії, з якими телефон не може зрівнятися.

Отже, що найбільш важливо враховувати при покупці фотоапарата?

1. Сенсор

Розмір сенсора камери - один з найважливіших факторів, що визначають якість зображення, на яке вона здатна. Сенсори більшого розміру можуть збирати більше світла, що дає більш чіткі зображення, і вони часто мають більшу кількість пікселів, що дає більше деталей. Але камери з більш великими сенсорами також більш дорогі, а лінзи, необхідні для поліпшення якості зображення, більші, ніж у камер з меншими сенсорами.

Зараз на ринку представлені три найбільш поширені формати датчиків для фотолюбителів: Micro Four Thirds, APS-C і повний кадр. Середній формат все таки дуже дорога техніка і розрахована на професійних фотографів. Повний кадр з більшою ймовірністю дозволить вам розмити фон ваших зображень і забезпечити більш чіткі зображення в умовах низької освітленості, але на той час, коли ви купите лінзи, парк оптики + камера може стати досить великим і дорогим заняттям. Для подорожей і походів або для простих фотографій, компактні формати фотокамер мають явні переваги з точки зору ціни і портативності.

2. Система об'єктивів

Майже всі виробники фотоапаратів використовують власне унікальне кріплення об'єктива, яке несумісне з об'єктивами для інших систем. Виробники фотоапаратів також мають певну ступінь контролю над тим, які інші компанії можуть виробляти об'єктиви для їх систем, а це означає, що в одних системах для вас є більше оптики, ніж в інших.

Беззеркальні фотокамери, у яких немає дзеркал і оптичних видошукачів, які є в дзеркальних фотокамерах, стають все більш популярними, але деякі з цих систем відносно нові. Це означає, що вибір їх об'єктивів ще не такий великий, як у старих систем DSLR.

Крім вибору камери, подумайте, чи будуть доступні лінзи, які вам знадобляться в майбутньому. Система з найбільшою кількістю об'єктивів автоматично не є найкращою для вас: це більше питання, чи пропонує система ті типи лінз, які вам потрібні, і з розумною ціною.

3. Швидкість зйомки

Багато беззеркальних моделей можуть знімати серії фотографій зі швидкістю більше 10 кадрів в секунду: швидкість, яка всього кілька років тому була прерогативою професійних спортивних фотографів. Швидкість близько цього числа стає все більш поширеною, навіть в більш доступних моделях, але все ж варто відзначити максимальну частоту кадрів і наявність будь-яких обмежень (наприклад, примусового використання електронного затвору), якщо ви плануєте знімати спортивні змагання або об'єкти, які швидко рухаються.

Якщо спортивна зйомка є вашим пріоритетом, також варто вивчити, наскільки великий буфер камери, який відноситься до кількості зображень, які камера може зробити, перш ніж їй доведеться сповільнити швидкість зйомки. Як правило, дорожчі моделі мають більший буфер і вони можуть довше знімати швидко.

4. Автофокус

Більшість сучасних фотоапаратів (бездзеркальних і цифрових дзеркальних) мають системи автофокусування, які можуть вимірювати відстань до об'єкта, що дозволяє швидко перефокусуватися на рухомих об'єктах. Ці системи можуть фокусуватися в будь-якому місці зображення, а не обмежуватися невеликою кількістю точок біля центру, як у випадку з дзеркальними фотокамерами.

У сучасних бездзеркальних камерах є системи автофокусування, які можуть автоматично знаходити і фокусуватися на очах, і кращі з них досить надійні, і вам рідко доведеться думати про ручне фокусування. Системи спостереження за предметом також стали дуже складними і можуть стежити за зазначеним предметом під час його руху, при цьому вам не потрібно робити багато робити.

Системи автофокусу, які були навчені розпізнавати певні типи об'єктів (люди, автомобілі, собаки, кішки, птахи), стають все більш поширеними, а це означає, що ви можете зосередитися на виборі ідеального моменту для зйомки, і не турбуватися про те, чи камера зосередьтеся на потрібному місці.

5. Пряме управління

Менш дорогі камери в асортименті кожної марки часто призначені для менш досвідчених фотографів і, як правило, пропонують менше кнопок і дисків управління для швидкої зміни настройок камери. Це чудово, якщо ви не хочете вивчати технічні аспекти фотографії, але може бути обмежуючим фактором, якщо вам потрібна камера, з якою ви зможете розвиватися в міру того, як станете більш обізнаними і більш впевненими.

Додаткові елементи керування часто спрощують адаптацію камери до точних вимог до різних типів фотографій, які ви хочете зробити, вони також можуть змусити вас почувати себе більш активним в створених вами фотографіях. Але, звичайно, спочатку вам потрібно дізнатися, що робить кожен з них.

6. Стабілізація зображення

Багато камер зі змінними об'єктивами можуть стежити за тим, як їх тримають, а потім переміщати свої сенсори, щоб виправити будь-який рух, що виникає в результаті коливань. Це особливо корисно при фотографуванні об'єктів на великій відстані або при слабкому освітленні, коли довші витримки збільшують ризик тремтіння камери. Стабілізація зображення також важлива при зйомці відео, допомагаючи уникнути відволікаючого тремтіння.

Деякі камери не мають вбудованої стабілізації, а це означає, що якщо ви хочете уникнути вібрації, вам доведеться використовувати об'єктиви з їх власними системами стабілізації (або інвестувати в зовнішнє опору, наприклад, в штатив). Камери з вбудованою стабілізацією зазвичай можуть коригувати більше типів руху, а це означає, що ви отримуєте корекцію незалежно від того, які лінзи ви використовуєте, для більшості людей за цю функцію варто заплатити трохи більше, щоб отримати її. Найбільш ефективні вбудовані системи стабілізації можуть одночасно використовувати зовнішню і внутрішню корекцію. Опубліковані в специфікаціях рейтинги ефективності CIPA дають уявлення про те, наскільки добре працює одна система в порівнянні з іншими, але не повинні розглядатися як кінцева оцінка.

7. Видошукач / Дисплей

Більшість бездзеркальних камер мають електронний видошукач, який корисний для попереднього перегляду сцени. Їх потрібно підносити до лиця, що є хорошим способом утримувати камеру в нерухомому положенні під час зйомки. Видошукачі з більш високою роздільною здатністю дозволяють легше побачити, як буде виглядати остаточне зображення, а більш висока частота оновлення (вимірювана в Гц або кадрах в секунду) полегшує відстеження швидко рухомих дій. Менші і менш дорогі моделі часто не мають видошукача для економії місця і зниження витрат.

Також варто задуматися про те, як змінюється положення екрану. Деякі конструкції камер припускають, що ви будете використовувати видошукач і мати фіксовану ЖК-панель, але більшість з них пропонують хоча б деяку ступінь зміни положення, так що ви зможете використовувати камеру під різними кутами. Більшість моделей мають екран, який нахиляється вгору і вниз, часто досить сильно, щоб ви могли бачити екран при зйомці селфі. Дорожчі моделі можуть включати в себе екрани з двостороннім нахилом (відмінно підходять для зйомки з вертикальною орієнтацією вгору) або повністю «шарнірні» екрани, які відкидаються і повертаються збоку від камери для зручності відеозйомки, а також для селфі-знімків.

8. Термін служби батареї

Термін служби батареї - ще один важливий фактор, який залежить від того, скільки ви плануєте використовувати камеру. Цифрові дзеркальні фотокамери, які майже не споживають енергію, коли ви дивитеся в видошукач, не потребують частої підзарядки, але нові беззеркальні камери отримують батареї більшого об'єму, щоб компенсувати цей недолік.

Існує промисловий стандарт для тестування і звітності про час автономної роботи фотоапарату. Як і у випадку зі стабілізацією зображення, ці цифри не слід сприймати надто буквально, але вони дають хороше уявлення про те, чи буде одна камера знімати довше, ніж інша. Ви побачите ці цифри в специфікаціях, які називаються числами CIPA для терміну служби батареї.

Зарядка через USB стає все більш поширеною, як і можливість зарядки камери від джерела живлення USB. Це варто перевірити, але можливість дозаряду акумулятора, наприклад, в вашому автомобілі або за допомогою зовнішнього акумуляторного блоку може позбавити від необхідності турбуватися про термін служби акумулятора.

9. Можливості відео

Відеоможливості камер зі змінними об'єктивами можуть бути вражаючими, оскільки кращі камери можуть знімати кадри, які можуть конкурувати з професійним відеоустаткуванням. При цьому вони мають лише невелику частину вартості професійного обладнання.

Зйомка 4K з дуже високою роздільною здатністю стає все більш поширеною, а деякі моделі навіть обіцяють відео 8K. Для більшості 4K більш ніж достатньо, і такі функції, як HLG - засіб зйомки яскравих і сцен високої контрастності таким чином, щоб вони виглядали більш реалістично на новітніх телевізорах, - будуть більш корисними.

Деякі фотокамери роблять відео відносно простим наведенням і зйомкою, з відстеженням автофокусу і обмеженою потребою користувача. Інші надають складні, але потужні інструменти, які використовуються в професійних камерах, що вимагають більшого досвіду з боку користувача, але забезпечують набагато більший контроль над результатами.

Інші фактори, які варто вивчити, якщо ви хочете знімати відео, - це те, як довго камера може записувати і наскільки серйозний ефект роллінг-шаттер. (Rolling shutter (також — ролінг-шаттер, послідовний затвор) — це метод отримання зображення, при якому кожен кадр записується не як миттєвий знімок, а, швидше, як сканування, зчитування площини кадру, рядок за рядком — або вертикально, або горизонтально. Іншими словами, не всі частини зображення записуються в один і той самий момент, незважаючи на те, що вихідний знімок пізніше, під час перегляду, буде відображений як єдине ціле — в одній світлині. Таким чином також створюються передбачувані дисторсії (оптичні викривлення) при зйомці об'єктів, які рухаються дуже швидко, або коли сенсор вловлює швидкі спалахи світла. Цей метод контрастує із застосуванням іншого поширеного методу — «global shutter» («глобальний затвор»), при якому відбувається зчитування всього кадру в один і той самий момент.).

10. Захист від зовнішніх факторів

Якщо ви плануєте винести камеру на природу або вам може знадобитися використовувати її в негоду, деякі більш дорогі моделі розроблені з урахуванням захисту від пилу і вологи.

11. Сумісність зі спалахами

Останній фактор, який ви, можливо, захочете врахувати, - це те, чи є у даної камери вбудований спалах або гарячий башмак для підключення зовнішнього. Спалахи часто вважаються корисними, коли недостатньо світла, але вони також можуть бути корисні в денний час, щоб допомогти збалансувати глибокі тіні. Вбудовані спалахи, як правило, не дуже потужні, але можливість встановити кращий спалах або керувати ним віддалено може бути цінним доповненням для деяких типів фотографії.

У той час як сучасні камери зазвичай дуже добре працюють при слабкому освітленні без спалаху, використання спалаху дозволяє вам керувати освітленням, що ви можете освоїти в міру того, як більше захопитесь фотографією.

Висновок

Купівля камери зі змінним об'єктивом не зобов'язує вас купувати безліч інших об'єктивів. Більшість фотографів вибирають пару об'єктивів, які добре підходять для об'єктів, які вони люблять знімати. Але можливість міняти оптику дає вам можливість адаптувати камеру до будь-яких типів фотографій, які ви хочете зробити, навіть до тих, на які ви навіть не сподівалися. Це ідеальний інструмент, який допоможе вам вчитися, любити і займатися фотографією. А смартфон ... залиште для зйомки, наприклад, ДТП або таблички з розкладом роботи організації, куди ви хочете потрапити =)

( 57 )
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*