Каталог товарів

Sony Xperia 1 III: обзор смартфона

Категорії

Знайомство. Технічні характеристики

Ми вже давно стежимо за мобільним підрозділом Sony. Колись компанія випустила свій перший камерофон Sony Ericsson, потім вони почали випускати смартфони Sony Xperia. І ці пристрої у них получилися дуже унікальні і яскраві.

Але бренд встиг пережити і не найкращі часи. Ходили чутки про його продаж. В результаті японська компанія показала, що їхній шлях був правильним, і вже кілька років поспіль смартфони Sony Xperia дуже популярні.

Дійсно, в Sony Xperia особливий шлях, який став фундаментом для смартфону Sony Xperia 1 III. Отже, це третє покоління смартфона, і вже на протязі трьох років компанія не просто випускає флагманський пристрій, а й виконує роботу над помилками. Візуально пристрій не змінився. Смартфон виглядає так само, як і всі, але при цьому Sony Xperia 1 III ні з чим не сплутаєш.

Як і раніше, смартфон отримав металеву рамку з плоскими гранями. Її правильніше називати «шасі», адже вона виступає своєрідним скелетом, на який кріпляться всі елементи пристрою. Матове скло на задній панелі, яке не сильно ловить відбитки пальців. Але головна зовнішня відмінна риса пристрою - дисплей зі співвідношенням сторін 21:9. З боків немає рамок, а зверху і знизу є невелике «підборіддя» і «чоло». У той же час екран підтримує 4K і працює з частотою 120 Гц. Окрема подяка від нас бренду, за те, що екран плоский.

Дисплей виступає видошукачем, але все ж головне для нас - камера. І тут Sony також йде своїм шляхом, не намагаючись вихвалятися мегапікселями. Всі камери пристрою уніфіковані і отримали єдиний набір мегапікселів - 12. І це в часи, коли інші бренди вважають своїм обов'язком ставити основну камеру на 48, 64 або 108 Мп. Напевно, скоро пристрої інших брендів будуть отримувати 200-Мп основну камеру, але Sony наполягає на своєму - 12 Мп використовують і в основній, і в ширококутній, і в зум-камері. Остання найбільш цікава, адже тут змінюється еквівалентна фокусна відстань від 70 до 105 мм за рахунок зміщення лінз всередині перископної системи.

Конфігурація камери Sony Xperia 1 III виглядає наступним чином:

12-Мп основна камера з ширококутним об'єктивом 24 мм і діафрагмою f/1,7. Розмір сенсора становить 1/1,7 дюйми, а сторона пікселя дорівнює 1,8 мкм. Камера оснащена фазовим автофокусом з технологією Dual Pixel і оптичною стабілізацією зображення.
12-Мп ширококутна камера 16 мм з діафрагмою f/2,2 і фазовим автофокусом Dual Pixel PDAF (Phase-Detection Autofocus). Розмір сенсору ​​- 1/2,6 дюйми.
12-Мп зум-камера зі змінною еквівалентною фокусною відстанню 70 або 105 мм. Діафрагма також змінюється від f/2,3 до f/2,8 відповідно. Розмір сенсора становить 1/2,9 дюйми. Ця камера також оснащена автофокусом Dual Pixel PDAF і оптичною стабілізацією зображення. Вона забезпечує оптичний зум 3x або 4,4x.
0,3-Мп ToF 3D-камера, яка відповідає за визначення глибини сцени.

У смартфоні Sony Xperia 1 III встановлена селфі-камера роздільною здатністю 8 Мп з ширококутнім об'єктивом 24 мм та діафрагмою f/2,0.

Додатки камери

Раніше в Sony Xperia було кілька додатків камери, і виникала плутанина. Тепер же - окремий додаток для фотозйомки Photo Pro і програма для професійної відеозйомки Cinema Pro. Всередині Photo Pro є «Основний режим». Це базовий додаток камери для Point-and-Shoot зйомки. Але в ньому ми зробили рівно одну фотографію. Справа в тому, що Sony Xperia 1 III - не зовсім смартфон з камерою, а камера, причому майже професійна, з функціями смартфона. В додатку Photo Pro є кілька режимів:

Автоматичний. У ньому камера визначає тип умов зйомки і робить фотографії з автоматичними настройками, зменшуючи шум і тремтіння камери.

Автопрограма. Камера буде налаштовувати швидкість затвору автоматично, а інші настройки можна вибрати.

Пріоритет швидкості затвору. Тут можна вибирати швидкість затвору, все інше підбирає автоматика пристрою.

Експозиція в ручному режимі. Повністю ручний режим, в якому налаштування виявляються на кінчиках пальців. Можна повністю налаштувати і вивести регулювання під себе: для цього потрібно активувати режим MR («Виклик пам'яті») і вибрати потрібні параметри.

Лише в базовому режимі спуск затвору здійснюється кнопкою на екрані. В інших випадках за затвор відповідає виділена рифлена кнопка на корпусі пристрою. В ручному режимі можна працювати з зумом, використовуючи для цього клавіші збільшення і зменшення гучності. Масштабування відбувається всередині вибраного діапазону в залежності від задіяної камери: від 16 до 24 мм, від 24 до 70 мм, від 70 до 105 мм і від 105 до 300 мм. Всередині діапазонів є насічки з класичною фокусною відстанню на зразок 35 або 50 мм.

Цікавий нюанс - рівень. В налаштуваннях ми відразу ж включили його, але ніяк не могли побачити. В додатку Photo Pro, як і в камерах Sony Alpha, є кнопка DISP з декількома видами: в одному з них з'являються рівень (якщо він включений в настройках) і гістограма. Для зручності рекомендуємо встановити режим зйомки при запуску в положенні «Останній Використаний». В цьому випадку при включенні камери через тап за додатком або викликом кнопки спуску затвору ви будете потрапляти в останній задіяний режим.

Програма Cinema Pro створена для відеографів. Вона також пропонує ручні настройки для відео і кілька LUT-ів. У тому числі в ній можна знімати відео в 4K-розширенні зі швидкістю 120 кадрів в секунду. Правда, без звуку.

Sony Xperia 1 III потрібно сприймати скоріше як камеру, через яку можна дзвонити і спілкуватися. Перед нами той самий образ камерофону, який і подарував світові Sony зі своїм Sony Ericsson K700. За роки все стало складніше і потужніше.

Налаштування в ручному режимі схожі на те, що ми звикли бачити в камерах Sony Alpha. Меню скопійовано практично ідентично! Навіть розташування клавіші затвору говорить про класичний характер Sony як камери: і горизонтально, і вертикально смартфон потрібно тримати так само, як фотоапарат при зйомці.

У першому і другому поколінні ми сварили компанію за те, що всі фізичні кнопки знаходяться на правій грані пристрою, через що неможливо було встановити стабілізатор або утримувач для штатива. Але інженери продумали цей момент і втопили в корпус клавішу живлення з вбудованим сканером відбитків пальців і кнопку, яку можна програмувати. Тепер смартфон вставляється в адаптер і/або стабілізатор по центру без проблем, кнопки не натискаються.

Висновок

Sony Xperia 1 III - смартфон унікальний, але він може виявитися не відразу зрозумілий тому, хто звик до формату зйомки «навів і сфотографував». Sony Xperia 1 III вимагає вдумливого вивчення, знання налаштувань камери та елементарних навичок. Здавалося б, ми говоримо про смартфон з крутою камерою, але на насправді це камера, по якій можна дзвонити. При цьому такий камерофон напевно підкорить серце крутого фотографа або любителя, який вже мав досвід роботи з технікою Sony і який хоче отримати повний контроль над зйомкою навіть в смартфоні. Також його можна рекомендувати тому, хто хотів би розвиватися в сфері фотографії і відеографії.

Цікаво інше: Sony Xperia 1 III - не тільки камера. Японські інженери і розробники оснастили смартфон одним з кращих дисплеїв на ринку. Він володіє відмінною передачею кольору, працює в дозволі 4K з частотою 120 кадрів в секунду. І він тут виступає не тільки видошукачем, а й повноцінним екраном для перегляду YouTube, серіалів і Netflix. На Sony Xperia 1 III можна грати в мобільні ігри з комфортом. Єдине, що ми відзначимо не на користь дисплея - порівняно невелика яскравість: на сонці екран сліпне.

Тут встроєні стереодинаміки і система вібрації Dynamic Vibration System (DVS), є 3,5-мм аудіороз'єм і підтримка всіх сучасних аудіокодеків. Тобто меломани теж будуть задоволені.

Смартфон сподобається фотографам і відеографам, яким важливо контролювати всі налаштування до і під час зйомки. Sony Xperia 1 III отримав відмінну універсальну камеру, працювати і вивчати яку - окреме задоволення. Їй можна ставити складні завдання. За додатки Photo Pro і Cinema Pro варто сказати окреме спасибі.

Якщо до високої якості основної камери в переважній більшості смартфонів ми звикли, то тут варто виділити дуже непогану надширококутню і зум-камеру з змінною фокусною відстанню. Ця камера змінює правила гри і дозволяє робити красиві портрети або підкреслювати деталі на знімках. Ну і звичайно, не можна не відзначити відмінну роботу фокуса по очах людей і тварин: технологія, яка переїхала з Sony Alpha, добре себе показала і в мобільній фотографії.

При цьому Sony можна покритикувати за відсутність, наприклад, окремого нічного режиму: не завжди хочеться перемикатися в базовий режим і сподіватися на автоматичну активацію зйомки з мультиекспозицією. Також ми вкрай здивовані, що на Sony не можна знімати таймлапси.

Sony Xperia 1 III - зразково-показовий флагман для тих, хто хоче експериментувати з налаштуваннями при зйомці фото і відео, хто любить слухати музику в форматі Hi-Res або Lossless або хто хоче з комфортом грати на мобільному гаджеті.

Плюси Мінуси

Якісна збірка, зовнішність, яку легко впізнати

Перешарп на стовідсотковому кропі
Універсальна основна камера Неможливо знімати таймлайпс
Додатки Photo Pro і Cinema Pro з повним контролем камери Невисока якість зйомки в базовому режимі
Наявність RAW-формату і можливість знімати відео в 4K 120 FPS Слабка робота фронтальної камери
Стереодинаміки і 3,5 мм аудіороз'єм Невисока яскравість дисплею: в порівнянні з іншими смартфонами екран “сліпне” на яскравому сонці
Захист від пилу і вологи IP68  
Якісний OLED-дисплей з підтримкою 120 Гц  
Сканер відбитків пальців збоку  
Потужний процесор  
Акумулятор на 4500 мАг з підтримкою швидкої і бездротової зарядки  
( 60 )
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*